Jämställdhet på Fritids Del 2: Praktiskt genomförande

Mitt inlägg del 2 om jämställdhetarbetet på Skytteskolans fritidshem, saxat från fritidshemsutvecklarna i Göteborgs blogg: 

Jag heter Jonas Pettersson och arbetar som Fritidshemsutvecklare i Askim Frölunda Högsbo och Fritidspedagog på Skytteskolan. I detta blogginlägget hade jag tänkt, på stadsdelens processhandledare i jämställdhets initiativ, berätta om vårat arbete om jämställdhet på fritidshemmet.
Upplevt behov

Tidigt upplevde vi ett behov i barngruppen att arbeta aktivt med jämställdhet. En inte ovanlig observation är att barn väljer aktiviteter och lekkamrater efter intresse och intressen. Det är inte problematiskt i sig. Det som blir problematiskt är när valen de gör påverkas av sin könstillhörighet och aktiviteter kodade till tjejer eller killar. Vi bestämde oss för att göra observationer för att se om vår upplevelse stämde.
Observationer och Kartläggning av verksamheten
Under över en månad gjordes observationer av barnens val av aktiviteter, när de fick välja själva. Vi sammanställde dessa observationer och såg direkt ett mönster. Framför allt 4 aktiviteter dominerades extra hårt av killar eller tjejer. För killarna i gruppen var det tävlingsinriktade aktiviteter så som kortspel och bandy medan det för tjejer var aktiviteter så som eget skapande och rollekar. Även killarna lekte rollekar men av en annan karaktär. Tjejernas rollek handlade ofta om omvårdnad av djur eller människor och de intog roller som speglade deras bild av olika yrken, hur föräldrar är, djur mm. Hur kunde det vara så? Vi tog upp frågan på vårat Fritidsråd, som vi har en gång i veckan, tillsammans med barnen (alla är 6 år).
Fritidsråd – Arena för samtal och medbestämmande

”Ja men de som spelar kort, bandy, pyssel eller rollek kanske är intresserade av det”, svarar barnen på frågan varför de tror att det ser ut så här. Detta efter att vi tagit upp och förklarat ordet jämställdhet (Vilket vi komma att göra vid flertalet tillfällen och anpassat oss efter sammanhang).

”Ok”, svarar vi och fortsätter: ”Hur skapar man ett intresse då?”

”Man får göra aktiviteten ofta”. ”Man får öva på det”

I denna dialog fördjupade vi oss i hur vi istället skulle vilja ha det, att ge alla möjlighet att leka med allt och också att alla får möjlighet att leka med alla. (Detta har vi även som mål i barnens egna målsättning för fritidshem som vi kallar ”Världens bästa fritidshem”. Där har barnet uttryckt att ”alla kan leka med allt” och ”alla kan leka med alla”.) För att alla ska få möjlighet att skapa sig ett intresse för nya aktiviteter och kamrater skapades i samråd med barnen aktiviteten vi kallar för Lekträning.
Aktivt arbete – Lekträning

Lekträning har vi 2 dagar i veckan där vi skriver upp ca 10-12 aktiviteter på tavlan där tävlingsinriktade aktiviteter är med likväl som rollekar och eget skapande. Dessa dagar är vi alltid flera pedagoger som kan stötta barnen i detta. När vi skrivit upp aktiviteterna lottas barnen in i grupper under en aktivitet. De har då en grupp och en aktivitet som de ska praktisera under en viss tid. De kan byta aktivitet efter ett tag men de måste då vara överens allihop om vad de ska göra istället. Detta gör de under ca 45 minuter och de uppmuntras att fortsätta med aktiviteterna i samma konstellation vid ett senare tillfälle, tex om de har påbörjat en skapelse i lego, eller när de pärlat tillsammans. (Det gjorde dem också spontant ändå)
Resultat och fortsatt arbete

Vi har redan sett ett resultat på detta arbete. Vår upplevelse är att barnen är friare i sina val av aktiviteter och lekkamrater. Vi har också involverat föräldrarna i detta och har under ett föräldramöte diskuterat hur VI tillsammans kan arbeta för att skapa en så hög grad av medvetenhet som möjligt. Vi kommer att arbeta vidare med lekträningen och fortsätta utveckla ideen för att behålla intresset och syftet med detta hos barnen. För att undersöka så att vår upplevelse av den positiva förändringen stämmer, kommer vi nu göra observationer och presentera för barn och föräldrar.
Till sist vill jag bara påpeka att detta aldrig hade gått att genomföra utan det engagemang och driv som mina kollegor står för. Vi gör såklart mer också förutom det som är beksrivet i texten. Jag bifogar en bild från vårat föräldramöte här under där ni ser vår målsätting som barnen utformat själva samt vad vi gör mer ur jämställdhetsperspektiv.
Har ni frågor? Skriv gärna en kommentar.
// Jonas Pettersson

Fritidshemsutvecklare och Fritidspedagog, Skytteskolan.
Föräldramöte Jämställdhet
 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s