Jämställdhet på Fritids del 1

Mitt inlägg del 1 om jämställdhetarbetet på Skytteskolans fritidshem, saxat från fritidshemsutvecklarna i Göteborgs blogg: 

Denna veckan är det äntligen AFH’s fritidshemsutvecklares tur att blogga och första inlägget kommer att handla om jämställdhet.
Redan när eleverna hamnar under våra vingar på Fritidshemmet och skolan har eleverna ett bagage med upplevelser och erfarenheter som påverkar deras sätt att vara. Det finns alltid en anledning till varför ett barn agerar eller säger som det gör och med den vetskapen kan vi också skapa en djupare förståelse för hur vi som pedagoger ska agera för att ändra ett beteende och identifiera mönster. Jämställdhet handlar om att identifiera mönster i deras agerande som är direkt kopplat till stereotypa föreställningar om kön, och bryta det. 

På fritidshemmet, där barnens fria val präglar verksamheten är det oerhört viktigt att vi som pedagoger ser strukturer i hur barn väljer aktiviteter och lekkompisar och identifierar anledningen till varför det förhåller sig på det sättet. När vi har identifierat orsaken kommer vi att se ett mönster i hur killar och tjejer väljer aktiviteter. Det blir då tydligt att traditionella könsmönster existerar i vår verksamhet, och finns där varje dag. Genusforskare menar att kön är socialt betingat vilket innebär att det existerar föreställningar om att vissa leksaker, färger, klädesplagg och lekar, är kodade som pojkiga eller flickiga. Det är dessa föreställningar vi ska motverka. Det kräver mycket av oss, både i form av medvetenhet, men också ett aktivt arbete, både med pedagoger, barn och i viss mån även föräldrar.
Fritidshemmen kan vara en fristad, isolerad av samhällets syn på hur vi ska vara och se ut. Tänk er barn som inte begränsas av förväntningar på hur de ska vara och vad dem ska göra utan fritt väljer av de hav av aktiviteter som vi på fritids erbjuder. Tänk om alla också känner friheten att kunna leka med precis vem de vill utan att begränsas av lekar som är kodade till en viss könstillhörighet. Tänk om fri lek faktiskt hade kunnat vara fri.
Ett aktivt arbete är en bit på vägen. Vårt fritidshem arbetar aktivt och vi ser en förändring.
I nästa del beskrivs det praktiska genomförandet från Skytteskolans fritidshem.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s