På väg

Människor runt omkring mig går med snabba och bestämda steg, med fokus mot sin destination. Staden håller långsamt på att vakna, vardagen likaså. Även jag är på väg. Denna morgon är det Stockholm och första mötet med referensorganet Fritidspedagogik som lockar upp mig klockan 4.00 en annars vardaglig Tisdag. Samtidigt som jag betraktar människor runt omkring mig och deras vardagliga lunk är det med en försiktig optimism jag får känslan att de inte är ensamma.

Igår blev regeringen och Vänsterpartiets satsning på fritidshemmen officiell. 250 miljoner i statligt riktade pengar som ska gå till landets fritidshem. 500 miljoner i budgeten efter det. Sammanlagt 2 miljarder fram till 2019. Responsen från landets fritidspedagoger är sval. Med all rätt. Efter mer än 20 år med nedskärningar och larmrapport på larmrapport från skolinspektionen om fritidshemmens dåliga förutsättningar är det en yrkeskår som behöver se förändringen dessa pengar ska innebära innan de litar på att förändringen är på väg.

Bodil Båvner från SKL skriver på Twitter: ”Låt regeringens budgetsatsning vara startskottet för ett mer långsiktigt arbete för att stärka fritidshem lokalt.” Detta är min förhoppning att så sker med. Var kommun behöver likt det systematiska kvalitetsarbete vi själva utför i verksamheten också:

1, Inventera vari behovet ligger för var fritidshem. Vad behövs för att öka kvaliteten?

2, Agera utifrån detta behov, långsiktigt och målinriktat.

3, Följa upp och utvärdera resultatet av detta arbete. Ledde det fram till önskad effekt?

Rektorer behöver vara med i hur dessa pengar spenderas och de behöver också vara införstådda i vad som krävs av dem. Yrkesverksamma fritidspedagoger behöver vara med i arbetet hela vägen.

Lärarförbundet har ett stort ansvar här. Kommuner och politiker behöver flitigt uppvaktas för att dessa pengar kommer dit de bäst gör nytta. Eftersom behovet ser så olika ut i landet behöver varje kommun se över vad som behövs för just dem. För er politiker som läser detta ber jag er läsa SKLs stödmaterial för politiker och förvaltning:

Kvalitet i fritidshem – För Politiker och förvaltning

Jag kan inte låta bli att känna en optimistisk känsla av förändring när jag läser om denna satsning. En sval vind av förändring. Det ska bli intressant att följa var dessa pengar tar vägen, men också diskussioner om hur dessa pengar bäst förvaltas. Min fasta övertygelse, oavsett vad, är att det är nu förändringen sker. Vi är på väg.

Kvalitet i fritidshem

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s