Motiverade barn

”Titta Jonas hur länge jag kan rocka rockring.” Hon tittar på mig samtidigt som hon har gjort andra barn runtomkring uppmärksamma på aktiviteten. Efter några varv ramlar rockringen ner vid hennes fötter och jag bekräftar hennes entusiasm och nyfunna intresse. En äldre flicka hämtar en rockring och berättar att hon kan stå i flera minuter och rocka rockringen. Graciöst får hon rockringen att snurra runt sin midja, till synes utan större ansträngning. Den yngre flickan tittar storögt mot den äldre och säger: ”Vad duktig du är! Hur kan du göra så? ”…

Det lärande i Fritidshemmet som är baserat på intresse skapar en inre motivation, en lust och en brinnande låga hos barn som är Så viktig att hålla levande. Pedagogerna är experter på att motivera barnen till att lära mer om – och hitta nya intressen och att genom otvungna aktiviteter locka barnen till fördjupat lärande där inre motivation driver dem.

Inre motivation är något som väcks av individen självt och är grundläggande för djupare lärande. Fritidshemmet och rasten är två arenor där barnen motiveras av varandra. Barnen ser med beundran upp till sina vänner i leken och vill göra som dem. Vi pedagoger nyanserar deras blivande intresse samtidigt som att vårt deltagande i lekar inspirerar barnen att själva prova på nya aktiviteter. Men det behöver inte enbart vara vårt direkta agerande som skapar den inre motivationen hos barn. Miljön, och dynamiken i gruppen är grunden för mycket och dels för att skapa inre motivation. Barn lär av varandra och är ibland de bästa lärarna för aktiviteter på Fritidshemmet, rasten eller för den delen skolarbetet.

Men den inre motivationen minskar i takt med att barnen kommer högre upp i årskurserna i skolan. ”Kanske beror detta på att den yttre motivationen, som är dominerande i skolan, kan ha en hämmande effekt på inre motivation. (Gilhooly & Fioratou, 2013)”

Med barnen i centrum bör fritidshemmets pedagogik och förmåga till att motivera och skapa djupare lärande tas till vara på bättre, av verksamheten självt och framförallt av skolan.

… hon svarar att ”man bara behöver öva, öva och öva. Tillslut kan man det bara.” De står tillsammans en lång stund innan de tillsammans byter aktivitet. Jag är nöjd med hur detta utvecklats och känner mig nöjd med vad jag just fått ta del av.

Stor och Liten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s