Varken ditt eller mitt fritidshem är jämställt

”Skolan har ett ansvar för att motverka traditionella könsmönster. (LGR11)” Frågan är: Tar vi, som en del av skolan, det ansvaret?

Vi fritidspedagoger har alla förutsättningar för att arbeta med jämställdhet som en aktiv del av verksamheten. Det som däremot är svårigheten är ett samhälle där det görs skillnad på barn och ställs olika krav på barn beroende på könstillhörighet. Vi motarbetas i vårt uppdrag var gång barnen tar sina föräldrar i handen för att handla kläder eller går på bio, om föräldrarna inte för en normkritisk dialog med sitt barn. Vidare motarbetas vi av program och TV-reklam som visar att det är norm att män och kvinnor ska bete sig och se ut på ett visst sätt.

Fritidshemmet erbjuder mycket fri aktivitet där det ofta blir väldigt tydligt att könstraditionella mönster existerar i vår verksamhet, varje dag. Enligt genusforskare är kön socialt betingat vilket innebär att det existerar föreställningar om att vissa leksaker, färger, klädesplagg och lekar, är kodade som pojkiga eller flickiga. Det är dessa föreställningar vi ska motverka.

Varken mitt eller ditt fritidshem är jämställt. Det krävs ett gediget arbete från både pedagoger och föräldrar för att skapa en förståelse för barn att de är fria att leka med vem de vill, vad de vill på sitt eget vis oavsett könstillhörighet. De ÄR begränsade om de inte har den förståelsen. Vår struktur och vårt innehåll behöver vara genusmedvetet. Vi behöver vara medvetna om att traditionella könsmönster existerar även hos oss, på vårt fritidshem, och att vi skolar barnen till att göra skillnad på flickor och pojkar genom att inte arbeta aktivt med detta.

Hur ska detta gå till då?

1 Medvetandegörande av sig själv och sina kollegor. Skapa diskussioner om vad jämställdhet är och varför det är viktigt.
2, Kartlägg er verksamhet. Tex vad leker barnen med och med vilka.
3, Diskutera med barnen. Vad är jämställdhet? Ge konkreta exempel på vad som inte är jämställt. Alla har rätt att vara som dom är.
4, Agera. Låt barnen testa på aktiviteter de inte vanligtvis leker, i konstellationer de vanligtvis inte leker i. Här blir det sociala lärandet på barnens individuella nivå inte tydligare. Du kommer se direkt vilka förmågor som var barn behöver öva på, på köpet.
5, Utvärdera.

Målet är medvetna barn, medvetna pedagoger och medvetna föräldrar. Men även ifall vi pedagoger är genusmedvetna påverkas vi av normer. Därför måste genusarbetet vara en ständigt pågående process.

Alla barn ska ha tillgång till mer än bara två polariserade val. De behöver hela spektrat. Och det är vårat ansvar som pedagoger att ge dem det.

En reaktion på ”Varken ditt eller mitt fritidshem är jämställt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s