Ang diskussion om musiklegg för Fritidspedagoger

Goddag!
Jag är fritidspedagog. Jag undervisar i Musik. I och med diskussionen om lärarlegg i musik vill jag gärna lägga in mitt tyckande i diskussionen.

Jag är provocerad till tusen över detta beslutet att Fritidspedagoger får undervisa i musik med enbart musiken vi fått i vår utbildning. Musik är mer än så. Med enbart den utbildningen i musik som vi fått under de månaderna går Absolut inte att jämföra med en utbildad musiklärares utbildning. Det bör inte vara klurigt ens för en oinsatt att förstå.
Det som dock gör att jag går från provocerad till skitarg är synen på Fritidspedagogik. Jag vill inte uppmuntras att undervisa i skapande ämnen. Jag vill kunna använda dem som en uttrycksform i mitt utövande av fritidspedagogik. Om det ska behövas lärarlegg för att vinna status uppåt i leden så tycker jag absolut att fritidspedagoger ska ha lärarlegg men då ska det vara som Fritidspedagog!!

Det kan verka motsägelsefullt att jag nu arbetar som musiklärare och Fritidspedagog. Jag har iofs mer utbildning än många andra fritidspedagoger. Jag har läst en inriktning musikdidaktik och gått kurser i piano, gitarr. Jag är dessutom Musiker med eget företag och ser mig behörig att undervisa i musik för de lägre åldrarna. Hade jag däremot inte haft detta så hade det inte gått. Jag är nu dessutom vaken sena kvällar och planerar. Jag lägger enorm tid för att ge mina elever den undervisning de har rätt till. Jag har krigat till mig musiksal och halvklasser och undervisar enbart 4or och 5or. Mer ska jag enligt vårat tidavtal inte göra som fritidspedagog. De andra barnen i f-3 får undervisning av klasslärare, utan utbildning (mig veterligen).

Fritidspedagoger som musiklärare fungerar inte. Det syns av mitt exempel ovan. Med dubbla uppdrag och planeringstid för 2 verksamheter finns inte tiden heller. I mitt fall har det lett till en yrkesidentitetskris. Den har gjort att jag bett om att lämna musiken till förmån för en långsiktig lösning med en utbildad musiklärare. Mitt fokus vill jag istället ska handla om det jag är utbildad som. Fritidspedagogik! Fritidspedagogik! Jag brinner för detta och kämpar för att lärare, rektorer, oinsatta, politiker och förbund ska förstå hur vansinnigt viktigt fritidspedagogiken är för skolan och framförallt för barns utveckling

Lärarförbundet och regeringen anser jag har svikit eleverna och deras rätt till rätt undervisning i Musik. De har också visat prov på okunskap om Fritidspedagogik. Det är tyvärr inte första gången. De vill kämpa för oss men det lyser igenom att de inte vet hur. Därför krävs det att aktiva Fritidspedagoger reser sina röster. För Förbundets anseende och medlemmar som är Fritidspedagoger.

Jag är också ombud för Lärarförbundet och tänker använda min position för att göra min röst hörd. Jag tillhör inte dem som lämnar när de inte håller med mig. Däremot ska de självklart stå till svars med skarpa och relevanta argument. På så sätt kan jag påverka. På så sätt kan vi påverka yrkets status. Inte genom att fly. Jag ska kämpa. Det tycker jag är ansvarsfullt. Jag räknar och tror att Lärarförbundet också visar att de ansvarar för deras handlingar och bemöter kritik på ett proffessionellt sätt.

Ni musiklärare där ute: Ni gör ett enormt arbete. Fortsätt göra era röster hörda. Ni är grymma!

En reaktion på ”Ang diskussion om musiklegg för Fritidspedagoger

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s